NTOP – Bandwidth Monitoring

Onlangs hadden we weer zo’n vraagstuk, kan deze lijn de geplande implementatie van een nieuw systeem en de daarbij benodigde bandbreedte wel aan?.NTOP-10min Om bandbreedte te bekijken zijn er verschillende tooltjes, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

In dit geval heb ik gebruik gemaakt van  NTOP. NTOP kan bandbreedte monitoren, hoeveel bitjes en bytejes gaan er over de lijn, maar kijkt ook even in deze pakketten. Zo kan je zien van welk IP protocol (TCP, UDP, ICMP etc.) er veel wordt gebruikt, en kan je zien van welke TCP protocol er veel gebruikt wordt (ICA, HTTP, Telnet, SSL etc.).

 NTOP - ProtocollenDit laatste is erg bruikbaar omdat we in dit geval zagen dat 65% van de lijnbelasting wordt veroorzaakt door internet (Proxy) verkeer. Dit verkeer gaat binnenkort over een andere lijn heen lopen, en de bestaande bandbreedte lijkt dus meer dan voldoende. Lijnmetingen zijn vaak tijdrovend, maar in dit geval zeker de moeite waard. De klant hoeft geen lijn upgrade te laten uitvoeren die eerder wel noodzakelijk werd geacht!