RE: To open source …..

Stiekem is er al langere tijd beweging in de software wereld, waar de open source gemeenschap langzaam maar zeker steeds een stukje marktaandeel wegsnoept van monopolist Microsoft.

Bij open source wordt meestal meteen gedacht aan Linux, maar de open source gemeenschap is ook actief met losse applicaties. Hierbij kan gedacht worden aan: OpenOfficeOrg, PHP, Apache, MySQL, NetwerkTools, BI Tools, etc.

Microsoft is zich er ook van bewust dat de groote van de open source gemeenschap snel groeit en heeft zijn eigen open platform opgericht. Zie http://www.microsoft.com/opensource/default.mspx.

Zowel de producten van Microsoft en van de open source gemeenschap zijn goed, alleen bij kleinere applicaties uit open source communities of bedrijven wil de ondersteuning en de documentatie nog wel eens tegenvallen.

Uiteindelijk is het denk ik aan degene die het systeem inricht of er wordt gekozen voor Microsoft of open source. De één vind Microsoft prettiger werken, de ander open source producten. Een reden voor de keuze van open source producten zou de financiële positie van het bedrijf kunnen zijn, omdat ze dan geen software kosten hebben.

Zelf ben ik van mening dat je open source producten heel goed kunt gebruiken in een systeemontwerp, maar hou het op de achtergrond. Dat wil zeggen, gebruik het voor server systemen, maar val de gebruikers er niet mee lastig. Deze zijn gewend aan een Microsoft omgeving en die krijg je niet zomaar over naar een hele andere omgeving. Voor de meeste gebruikers is het namelijk geen bijscholing maar omscholing. Eventueel zou je kunnen overwegen om OpenOfficeOrg te gaan gebruiken om kosten te drukken.

Hieronder heb ik een aantal linkjes neergezet, waarin je duidelijk de verschuiving ziet in de sofware wereld:
http://webwereld.nl/articles/48994/amsterdam-positief-over-open-source-op-de-werkplek.html
http://www.ososs.nl/open_gemeenten
http://www.ossos.nl/article.jsp?article=20907
http://www.nu.nl/news/1349511/52/%27Microsoft_is_ook_voor_open_standaarden%27.html
http://www.hollandopen.nl/