XenAppPrep

Tijdens de laatste PepperCrew sessie heb ik een presentatie gegeven over Citrix Provisioning Server. Ik zal jullie geheugen even opfrissen. Citrix Provisioning Server is een van Ardence gekochte technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om een complete harddisk te streamen. De werking lijkt sterk op Microsoft Softgrid, tijdens het opstarten van een Provisioning client (dit kan zowel een werkstation als een server zijn) meld een client zich aan middels PXE, worden alleen de ‘blokken’ vanaf de Citrix Provisioning Server overgehaald welke nodig zijn om de  machine te starten. Op het moment dat er tijdens de sessie een onderdeel wordt aangesproken welke nog niet is opgehaald, dan wordt dit in de achtergrond geladen. Door het gebruik van Citrix Provisioning Server ben je erg flexibel in het toewijzen van resources. 
Een voorbeeld voor het gebruik van Citrix Provisioning Server:
2 disk images
Disk1: Windows 2003, Citrix XenApp 4.5, Microsoft Office 2003 + overig KA
Disk2: Windows 2003, Citrix XenApp 4.5, SAP client
10 servers draaien disk1, 2 servers draaien disk2
Als de SAP silo meer capaciteit nodig heeft en de KA silo kan de load met minder capaciteit aan, dan neem je (bijvoorbeeld) twee servers uit de KA silo (zet de Load op Full, en laat de gebruikers opnieuw inloggen) koppel disk2 laat de servers rebooten en je SAP silo is met twee servers uitgebreid.


Tijdens de presentatie heb ik verteld dat er momenteel nog extra handmatige configuratie nodig is om Citrix XenApp met Citrix Provisioning Server te laten werken.
Op het blog van de één van de Citrix ontwikkelaars staat een artikel wat de tool XenAppPrep omschrijft.  XenAppPrep is ontwikkeld om met name de huidige problemen met XenApp op Provisioning geautomatiseerd op te lossen. Maar het is ook te gebruiken met andere cloning mechanisme (Altiris, Ghost)

XenAppPrep functioneert ongeveer hetzelfde als Sysprep, het haalt de machine specifieke informatie uit de XenApp installatie.
De volgende stappen worden doorlopen:
1. Installeer de XenApp server met alle applicaties.
2. Installeer XenAppPrep.
3. Start de XenAppPrep command-line tool (voor gebruik met Citrix Provisioning Server gebruik je de /pvs switch).
4. Maak het image of virtual disk.
5. Rol het image uit, of koppel de virtual disk.

XenAppPrep is nog niet officieel uit, maar zal binnenkort online worden aangeboden. De tool zal werken met XenApp 4.x en 5.x
Het zal in de toekomst een onderdeel zijn van de reguliere XenApp installer.

Het orginele artikel vind je hier:
http://shannonma.wordpress.com/2008/07/08/cloning-a-xenapp-server-with-xenappprep/