Vista en ESX 3.5 dual-boot

Jajajajjaaaaaa. Ik ben weer bezig om thuis te spelen met ESX servers. Ik heb ESX in VMware workstation aan de praat gekregen, maar helaas crasht deze nogal hard op het moment dat ik een VM wil opstarten vanaf een NFS share…

Daarom heb ik het idee opgepakt om ESX op mijn “bare metal” PC te installeren. Voldoende zijn mij hier in voorgegaan; Google maar eens op “ESX on a whitebox”. Echter gebruik ik de PC hoofdzakelijk voor normaal thuisgebruik (lees: gamen). Daarom moet het bestaande OS, Windows Vista,  wel blijven bestaan en bij voorkeur gewoon de default blijven. En we hebben een oplossing gevonden waarbij de Vista bootloader gebruikt kan worden om ESX op te starten! Een Vista en ESX (3.5u2) dual boot!

Voordat je enthousiast aan de slag gaat, ESX kan niet zonder meer op alle hardware geïnstalleerd worden. Ik heb recentelijk een nieuwe systeempje aangeschaft (quadcore, 4 GB, 4ports Gbit NIC, 10k SATA disk) die wonder boven wonder ondersteund worden door ESX (op de CD-ROM speler na, maar dat lees je zo nog!). ESX heeft minimaal een dual-core processor, SATA of SAS schijven met controller en een ondersteunde netwerkkaart nodig. Check ook de VMware Hardware Compatability List (HCL) voor de ondersteunde hardware, maar het beste is gewoon proberen!

Om de Vista bootloader ook voor andere OS-en te gebruiken ben ik op internet het programma  EasyBCD tegen gekomen. Nog gratis ook! Dit programma maakt het makkelijk om de bootloader aan te passen en andere OS-en toe te voegen.

LET OP! Overschijf tijdens de installatie van welk OS dan ook NOOIT de Windows Vista bootloader!! Lees de documentatie van EasyBCD voor meer info.

We beginnen met het installeren van de bootloader tool binnen Vista. Dit kan eventueel ook later, maar nu we er toch zijn.. Download de tool, en installeer deze! Download daarna ook ESX, brand het op CD en boot van deze CD. Zorg er wel voor dat er voldoende schijfruimte is om ES te gaan installeren. Als je ook een VM wil maken met Windows en Virtual Center er in dan heb je al snel 20 GB nodig voor de install en deze VM.

Als ESX boot van CD dan kies je voor de standaard installer. Nu wordt het even spannend, want tijdens deze fase gaat de installer bepalen of de hardware die gevonden wordt wel ondersteund wordt. Tijdens mijn installatie wordt initieel de CD-ROM speler wel gevonden, maar in de tweede installatie fase zijn hier niet de juiste drivers voor. Gelukkig kan ik ook kiezen voor een installatie vanaf NFS, dus even de sources op de NFS export van mijn NAS kopiëren en verder maar weer.

Na een aantal schermen komen we bij het configureren van de storage. Hier heb ik voor handmatig gekozen (automatisch werkt denk ik ook wel) en volgens onderstaande tabel de verschillende partities aangemaakt.

Mount Point File System Type Size (MB) Force to be a primary partition
/boot Ext3 250 Yes
not applicable Swap 1600 Yes
/ (root) Ext3 5120 Yes
/var/log Ext3 2048 No
/tmp Ext3 2048 No
not applicable vmkcore 100 No
not applicable (created as /vmfs/) vmfs3 Rest of the disk No

ESX bootloader
LET OP! In het bovenstaande scherm staat standaard aangevinkt dat ESX de bootloader installeert op het systeem. VINK DIT UIT!Maak de installatie verder af, configureer eventueel de naam en een statisch IP adres. Boot na het afronden de server. Het systeem zal terug in Vista komen, de bootloader van ESX is immers niet geinstalleerd. Ga nu naar de EasyBCD tool, kies voor “Add/Remove Entries” klik links onder op linux, en voeg een Grub Bootloader toe. Hier dan bij Drive voor de Partitie die de ESX /boot bevat. Bij mij is id Partition 1 (de tweede na de NTFS partitie van Vista) met een grootte van 0 GB (zal wel afronding zijn).

EasyBCD Screenshot

Klik op Add Entry en Save, en start de PC opnieuw op. In de Windows bootloader is er nu een tweede optie, en hiermee boot je ESX!

Succes!