Thuis een SAN bouwen

 

SAN staat voor “Storage Attached Network” en voorziet computers in netwerk van een centrale opslagplaats voor bestanden, films, foto’s en alle andere dingen die je normaal gesproken lokaal op je pc zou opslaan.

Omdat een SAN te duur is om thuis als hobby te hebben, zal je vaak zijn aangewezen op een NAS. Dit staat voor “Network Attached Storage”.

In het kort is het verschil tussen een SAN en een NAS, dat een NAS 1 apparaat is dat 1 netwerkschijf levert, en een SAN een bundeling van apparaten is die meerdere netwerkschijven leveren op het netwerk.

Voor een uitgebreid verslag van de verschillen tussen SAN en NAS, zie http://www.nas-san.com/differ.html (Engels).

Met het open-source programma Openfiler (http://www.openfiler.com/) is het mogelijk om van je oude pc thuis een SAN te maken gebaseerd op ISCSI.

De installatie van Openfiler is simpel en kan in zijn geheel worden beheerd door middel van een webinterface.

 

openfiler

openfiler

Microsoft Windows Server 2003 en hoger hebben standaard ondersteuning voor ISCSI, maar Windows XP niet. Aangezien we het hier hebben over een thuisomgeving zal het wenselijk zijn om de netwerkschijven die Openfiler op het netwerk presenteert, te kunnen benaderen met Windows XP.

Hiervoor heeft Microsoft een driver/programma beschikbaar gesteld en is te downloaden vanaf http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=12cb3c1a-15d6-4585-b385-befd1319f825&displaylang=en

Op deze manier kan je dus met een oude pc en wat gratis software een leuke hobbyomgeving met een SAN creëren.