Altiris upgrade i.c.m. DOS PXE-Boot images

Gisterenavond hebben we een upgrade van Altiris uitgevoerd bij een klant van ons. De upgrade hield in; van Altiris Deployment Solution van 6.8 (SP2) naar 6.9. De upgrade zelf stelt niet zoveel voor, zorg dat er geen Deployment Console geopend is en de upgrade gaat ‘pretty-much’ vanzelf. Maar na het testen van de standaard PXE-Boot opties blijkt dat een server / werkstation niet goed door het proces van het mappen naar de eXpress share komt, dit gebeurd met alle DOS Boot disk opties die er zijn aangemaakt binnen 6.8 of eerder. Foutmeldingen van Access Denied (5) tot Not Found (53) komen langs. Wanneer je dan binnen de Altiris PXE Manager de Boot disk update (je denkt: nieuwe versie, dus misschien is het proces veranderd), kom je iets verder, maar toch niet helemaal. Het lijkt of het Boot image dingen achterhoudt van 6.8.

Onze weg naar Rome: Creëer een nieuw Boot disk image, met de opties die je noodzakelijk acht voor je omgeving. Wanneer je de Boot disk heb gecreëerd wordt een overzicht gegeven van alle bestanden die je op dat moment in de DOS Boot disk hebt.

Altiris DOS Boot disk

Onder ‘net’ wordt de LMHOST weergegeven, voeg hierin de volgende regels toe:

 10.0.0.1   PDCNAME   #PRE #DOM:DOMAIN-NAME
 10.0.0.1   “DOMAIN-NAME    x1b”   #PRE

Let op de 15 tekens van het “DOMAIN-NAME    x1b” veld. Zie dit Microsoft artikel voor meer informatie over een LMHOST bestand (het is alweer een tijdje terug inderdaad 😉 ).

Nog een laatste ding, wanneer je het oude DOS Boot disk image wilt verwijderen dan kan dat alleen als dit image niet in gebruik is door DS. Nu kun je alle jobs nalopen en controleren met welke Boot optie hij opstart, of je doet het volgende:

Ga naar SQL, start de SQL Analyzer op en vraag alle Boot disk opties op door de volgende Query te draaien:

USE express – F5
SELECT * FROM boot_options – F5

Er zal een tabel verschijnen met de verschillende Boot disk opties, onthou het ‘bootoption_id’ van de Boot disk die aangepast (OOO) moet worden en degene waarin hij dient veranderd te worden (NNN). Nu dienen we de jobs aan te passen, dat kan door de volgende Query en Update uit te voeren:

SELECT * FROM task WHERE bootoption_id = OOO F5

UPDATE task SET bootoption_id = NNN
FROM task
WHERE bootoption_id = OOO F5

SELECT * FROM task WHERE bootoption_id = OOO F5 (om te controleren of ze zijn veranderd…)

Misschien erg verstandig om wel een back-up te maken voor deze upgrade, mocht er toch ergens wat fout gaan 🙂

Daniel Nikolic