MS SQL 2005 Management studio onder MS Windows 2008

Bij het opzetten van een nieuwe MS SQL 2005 server liep ik tegen het probleem aan dat alleen de administrator kon aanloggen in de SQL Management studio.
In eerste instantie lijkt dit te komen door de nieuwe beveiligings-policy die in MS SQL 2005 is ingevoerd, maar dit is niet degene die het probleem veroorzaakt.

De schuldige voor dit probleem blijkt de nieuwe feature van MS Windows Vista/7/2008 te zijn, namelijk de “User Account Control” (UAC). Deze zorgt voor extra beveiliging, waardoor programma’s niet meer direct kunnen worden gestart zonder toestemming van de administrator.

Om dit probleem op te lossen kan UAC worden uitgeschakeld in het control-panel en dan bij useraccounts.
Wanneer er wordt gekozen om de UAC om welke reden dan ook niet uit te schakelen, kan de management studio nog steeds worden uitgevoerd, maar zal elke keer voor het starten de volgende procedure moeten worden uitgevoerd: Rechter-muisknop –> Run as Administrator.
Hierna kan worden ingelogd met de eigen credentials.