Aanpassen Hosts file onder Windows Vista en Windows 7

Als je als gewone gebruiker de hostfile (omdat je bijvoorbeeld de DNS wil overrulen, of als je geen DNS hebt) wilt aanpassen onder Vista dan krijg je de volgende foutmelding (“Cannot create the c:windowssystem32driversetchosts file. Make sure that the path and file name are correct):

cannot create hosts file error

De oorzaak van de foutmelding ligt in het feit dat je als gebruiker niet in deze map mag schrijven. Dit is één van de verbeterde beveiligingen onder Windows Vista en Windows 7

Start notepad as administrator

De oplossing voor dit probleem is het opstarten van Notepad (of een andere editor) als Administrator. Door dit te doen heb je meer rechten, en kan je dus wel het hosts bestand aanpassen. Notepad vind je in het start menu onder de ProgramsAccessories map. Klik met de rechter muisknop op het “Notepad” icon en selecteer de “Run as administrator option.

image

De user account control (UAC) dialog vraagt je om deze keuze te bevestigen. Klik op Continue en Notepad wordt gestart.

Waar vind je het Windows hosts bestand

Het Windows hosts bestand staat in c:windowssystem32driversetchosts. Je kan dit pad in het openfile dialoogscherm typen of naar het pad browsen. Als je op de juiste locatie bent uitgekomen zie je waarschijnlijk  “no items match your search” dit komt omdat Notepad standaard alleen bestanden met de .txt extensie laat zien. Open de files drop down box en selecteer “All files”.

search for notepad