Traag RDP verkeer met Windows 7

In het eerste lange weekend van het jaar heb ik eindelijk besloten mijn laptop opnieuw te instaleren. Dit is voor een IT’er een exercitie die je één keer per 1-2 jaar uitvoert.
Om bij te blijven in mijn vak is het dan ook handig om gelijk de laatste versie van Windows te instaleren. Op het moment van schrijven is dit dus Windows 7 Professional.

Na de installatie van Windows en applicaties (o.a. Office en Windows Live Writer) en het terug plaatsen van de gebruikers data valt mij gelijk op dat Windows 7 een stuk sneller reageert dan zijn voorganger. Ook de nieuwe look and feel is prettig.

Voor mijn werkzaamheden werk ik veel met RDP (Remote Desktop Protocol) connecties naar remote servers, als de rest van Windows 7 al over mijn beeldscherm vliegt dan moet de Remote Desktop Client ook snel zijn.

image
Dit is helaas niet zo, remote server (Windows 2003) reageert zeer traag. Het lijkt als of ik achter een oude inbel verbinding zit te werken i.p.v. de aanwezige ADSL verbinding. Het doorgeven van muisbewegingen, toetsaanslagen en beeldschermverversingen gaan zeer traag.

Na wat zoek werk op het wereld weide wachten (internet) vind ik een artikel wat dit probleem beschrijft.
Het probleem komt door de Recieve Window (RWIN) Auto- Tuning van Windows7. Dit is op zich een mooie feature, het is een soort Quality of Service (QoS) binnen de tcp verbindingen van je computer alleen jammer dat dit deze vertragingen veroorzaakt.
Gelukkig is er een methode om de auto- tuning van RWIN te configureren.

Open de command prompt (cmd.exe) als administrator
Type: netsh interface tcp set global autotuninglevel=highlyrestricted

Dit commando zorgt de auto- tuning nog wel werkt maar minder agressief is dan bij het default level (normale). Deze auto- tuning zit ook in Windows Vista maar met de komst van Windows 7 is de auto- tuning blijkbaar wat agressiever geworden.

Na deze wijziging werkt RDP weer als vertrouwd. Doe er je voordeel mee.